Doceń polskie jedzenie

Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie„. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania gotowe, przekąski i napoje. Każdy produkt został indywidualnie sprawdzony, po czym otrzymał od członków Loży Ekspertów noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Artykuły spożywcze z wysokimi notami zdobędą godło promocyjne „Doceń polskie”. Trwa liczenie punktów przyznanych przez specjalistów z branży spożywczej.

Certyfikacja żywności przeprowadzona 28 października 2015 roku była osiemnastą z kolei w historii Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie„. Przedsięwzięcie promujące rodzime produkty spożywcze wysokiej jakości jest realizowane od 2011 roku i od samego początku istnienia odbywa się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To jedna z niewielu takich inicjatyw ciesząca się wsparciem szefa tego resortu.

– Do XVIII atestacji żywności zakwalifikowano ponad 200 produktów z asortymentu niemal 70 przedsiębiorstw. Wyroby te posiadają tzw. polski akcent, wyrażający związek żywności z naszym krajem. Spełnienie tego kryterium jest warunkiem dopuszczającym do certyfikacji – podkreśla Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”. – W audycie udział wzięły produkty różnego typu, w gronie tym znalazły się także wyroby marek własnych. Warto podkreślić, że do atestacji zakwalifikowały się artykuły spożywcze producentów z całego kraju z wszystkich 16 województw. O znak programu „Doceń polskie” starało się wiele produktów doskonale znanych, ogólnopolskich marek, ale także żywność z oferty małych firm o zasięgu lokalnym – dodaje Szlapańska.

Wszystkie produkty dopuszczone do audytu zostały indywidualnie sprawdzone przez Lożę Ekspertów. Każdy członek tego gremium przyznał żywności swoją ocenę w skali od 1 do 1 punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. To właśnie noty przyznane przez ekspertów decydują o przyznaniu certyfikatu.

– Godłem „Doceń polskie” wyróżniane są tylko artykuły, które uzyskały min. 7,5 punktu. Tytuł TOP PRODUKT jest z kolei zarezerwowany dla żywności z maksymalnymi ocenami – samymi „10” – wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu „Doceń polskie”. Jak dodaje, Lożę tworzą osoby z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej, a każdy ekspert przyznaje oceny samodzielnie, nie konsultując się z pozostałymi jurorami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Eksperci po raz osiemnasty ocenili żywność rodzimych producentów (3)Certyfikat jest nadawany na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent zainteresowany dalszą możliwością korzystania z godła promocyjnego jest zobowiązany zgłosić nagrodzony wcześniej produkt do powtórnej oceny. W październikowym audycie wzięły także udział wyroby nagrodzone przed dwoma laty. Wyroby ponownie biorące udział w audycie podlegają tym samym kryteriom, co pozostałe artykuły spożywcze – każdy jest sprawdzany przez Lożę Ekspertów, która decyduje, czy wyrób nadal może być promowany znakiem „Doceń polskie„.

– Powtórny udział nagrodzonej wcześniej żywności w certyfikacji jednoznacznie dowodzi skuteczności naszego godła. Rosnące zainteresowanie programem i organizowanymi w jego ramach przedsięwzięciami świadczy o tym jak potrzebne są inicjatywy promujące polską, dobrą żywność – kończy Marek Bielski.

Organizatorzy programu liczą jeszcze punkty, które eksperci przyznali żywności…

Share Button