Jasne piwa jęczmienne, wzbogacone ekstraktem z chmielu są najbogatszym źródłem krzemu, minerału, od którego zależy zdrowie naszych kości – wynika z amerykańskich badań cytowanych na łamach Onetu.

Wyniki przedstawia pismo „Journal of the Science of Food and Agriculture”. Według artukułu krzem odgrywa ważną rolę we wzroście i rozwoju tkanki łącznej oraz kości. Według amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia, ponieważ pierwiastek ten występuje w piwie w postaci łatwo przyswajalnego przez nasz organizm kwasu ortokrzemowego, piwo można uznać za główne źródło krzemu w diecie zachodniej.

Niektóre badania wskazują nawet, że umiarkowane spożycie tego trunku może być pomocne w walce z osteoporozą, chorobą, która stopniowo niszczy tkankę kostną prowadząc do większego ryzyka złamań.

Testy, którymi objęto 100 marek piwa znajdujących się na rynku, potwierdziły, że najbogatsze w krzem są piwa o wysokiej zawartości słodu jęczmiennego i chmielu.

Więcej na stronie Onet.pl.

Share Button